Günün Sözü

19 Temmuz 2011 Salı

Kazıdan 2 tonluk aslan çıktı

kazı,aslan,heykel,arkeoloji,hatay,Neo Hitit,müze
Hatay'da yapılan arkeolojik kazılarda Neo Hitit dönemine ait 2 ton ağırlığında 1.60 metre boyunda 1.50 metre uzunluğunda bir aslan heykeli bulundu.

Reyhanlı ilçesinde hayırsever işadamı Kazım Kuseyri'ye ait olan arazi sınırları içerisinde olan ve 1930'dan bu yana kazı çalışmalarının devam ettiği Tel Tayinat Höyüğünde bulunan aslan heykeli Antakya Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi.
Heykelin, müzeye getirilişinde ve teslim edilişinde, arsa sahibi Kazım Kuseyri'nin oğlu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve AntakyaTicaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ile birlikte, dünyanın dört bir yanından gelerek Hatay'daki kazılara katılan arkeologlar da hazır bulundu.
Burada bir açıklama yapan Toronto Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Timothy P. Harrison, buldukları aslan heykelinin, 1930'lu yıllarda yapılan kazılarda bulunan aslanlarla aynı sitilde yapıldığını belirterek, "Antakya'da müzesinde bulunan başka aslanlarda vardı. Bu aslanı Kazım Kuseyri'nin arsasından çıktı. Bu aslanında müzede bulunan aslanlarla aynı döneme ait olduğunu tahmin ediyoruz. Tel Tayinat Höyüğünde ilk kazı çalışmaları 1930'lu yıllarda yapıldı.
O tarihlerde yapılan çalışmalarda ortaya çıkan tapınakta yapılan kazılarda bulunan aslanlar Antakya Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Aynı bölgede 2009 yılında bir tapınak daha bulundu. Yaptığımız kazı çalışmaları sırasında ikinci tapınağın alt kısımlarında da bu aslan heykelini bulduk" dedi.
Aslan heykelinin Neo Hitit dönemine ait olduğunun altını da çizen Harrison, "Ama tarih olarak şu anda net bir tarih söylememiz mümkün değil. Heykel hakkında ancak 1930'lu yıllarda bulunan tapınaktan daha erken bir tarihe ait olduğunu söyleyebiliriz. Buda milattan önce 8. yüzyıl veya en geç 9. yıl yüz olabilir. Çünkü 1930'lu yıllarda yapılan kazılarda bulunan tapınak 8. yüzyıla aitti. Şimdi bulduğumuz aslan heykeli de o tapınaktan çıkan aslanların sitilinde yapılmış bir aslan heykeli. Bu heykelde daha önceki bir dönemden geldiği için sitilin devamlılığını gösteriyor. Yani Hatay tarihinde bulunan bir sanatsal sitilin devamını gösteriyor. Bu müthiş sanat eserinin bu bölgede üretilen bir sanatın parçası olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Profesör Harrison ayrıca Tel Tayinat Höyüğünde içinde çeşitli ülkelerden uzmanlarında bulunduğu 35 kişilik bir grupla kazı çalışmalarına 21 Haziran'da başladıklarını ve çalışmalarının Ağustos ayı ortalarına kadar devam edeceğini söyledi.
Açıklamaların ardından, Toronto Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Timothy P. Harrison ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve AntakyaTicaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri heykelin önünde fotoğraf çektirdiler.

1 yorum: