Günün Sözü

8 Temmuz 2011 Cuma

Google+'a giden 7 sene!

internet,google plus,google+,sosyal network,medya,web site,teknoloji
Google'ın Google+'a giden 7 senelik yolu!

Google, interneti sallayan Google+'ya giden yolda 7 senedir bakın neler denedi neler!


Henüz deneme aşamasında kısıtlı bir gruba sunulan Google+, şüphesiz Google'ın sosyal dünyada kendine yer edinmek üzere ilk girişimi değil. Google'ın Google+'ya uzanan yolu üzerinde denediği birçok hizmet var. İşte tarihleriyle bu hizmetler:
Orkut (2004): Orkut, yaklaşık yedi sene öce Friendster ile rekabet amacıyla ortaya çıkarılmıştı. Ancak hizmet ABD ve dünyada oldukça sessiz kaldı. Brezilya gibi birkaç ülkede ise büyük bir güç olmayı başardı. İşin ilginç yanı ise Orkut'un hala beta aşamasında olması.
Gmail'deki sohbet (2006): Bugün küçük bir şey gibi görünse de GChat'in Gmail'e entegre edilmesi Google'ın sosyal dünyaya attığı ilk adımlardan.
OpenSocial (2007): Sosyal ağı yeniden icat etmek yerine ilk önce işi MySpace, LinkedIn gibi sitelerle beraber götürmek isteyen Google, bu açık kaynak kodlu platformu ortaya çıkarmıştı. Ancak Faceobok'un büyümesiyle OpenSocial, bir hayal kırıklığı haline gelmişti.

FriendConnect (2008): Google'ın araç temelli sosyal stratejisi, web geliştiricilerine sitelerine bir sosyal kontrol paneli ekleme şansı tanıyordu. FriendConnect'i kullanan sitelerin sayısı hızla artıyor.
Lively (2008): Google'ın Second Life'a cevabı olan Lively, hayatını sadece altı ay sürdürebildi.
Latitude (2009): Hizmet, Google haritalarına sosyal özellikler ekliyor. FourSquare kadar başarılı olmasa da Latitude, Google+'ın önemli bir parçası haline gelebilir.
Google Wave (2009): Wave, gerçek zamanlı ortak çalışmada devrim yaratacak ve sosyal ağı da bu işe entegre edecekti. Ancak onu kullanmanın zor olması hizmetin batmasıyla sonuçlandı.
Social Gadgets for iGoogle (2009): İlk olarak FriendConnect'te görülen küçük oyunlar ve işbirliği uygulamaları, iGoogle sayfalarına eklenebilir hale gelmişti.

Google Buzz (Şubat 2010): Google'ın Digg gibi hizmetlere cevap olarak meydana getirdiği hizmet, hiçbir zaman dikkat çekmeyi başaramadı.
Aardvark (Şubat 2010): Bir sosyal cevap sitesi olan Aardvark, Google tarafından satın alınarak Google Labs'e taşındı. Hizmet, Google+ ile beraber ortaya çıkabilir.
Social Search (Ekim 2010): Bu özellik, Google arama sonuçlarına sosyal sonuçlar ekliyor. Google+'da önemli rol oynayacağına kesin gözle bakılıyor.
Slide (Ağustos 2010): Google bu sosyal oyun şirketini yaklaşık bir sene önce satın almıştı.
Google+ (Temmuz 2011): Hizmetin kapalı beta'sı dahi internet topluluğu üzerinde büyük heyecan yaratmayı başardı. Google+, şimdiye dek yaşanan tüm sosyal tecrübeleri bir araya getirme şansına sahip. Tabi ki bu listedeki maddelerden bir tanesi haline gelme olaslığı da var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder