Günün Sözü

7 Temmuz 2011 Perşembe

HTC, bir zamanların grafik devini satın aldı!

HTC,chip,grafik çipi,Via Technologies,S3 Graphics,cep telefonu,donanım,teknoloji
Bir zamanlar ATI ile yarışan grafik devi, günümüzün cep devi tarafından resmen satın alındı!

Akıllı cebin önde gelen isimlerinden HTC, 1990'larda Nvidia ve ATI ile boy ölçüşen grafik çipi firması S3'ü satın aldı.
TechCrunch'a göre HTC, Via Technologies'in S3 Graphics bölümünü satın alıyor. HTC'nin şirketin tüm hisselerini 300 milyon dolar karşılığında alacağı söyleniyor. HTC'nin ortak kurucusu Cher Wang, aynı zamanda VIA Technologies'in de başkanı ve WTI hisselerinde büyük bir paya sahip. Via'nın bundan elde edeceği miktar ise 147 milyon dolar olacak. S3 Graphics'in diğer bir yatırımcısı olan WTI Investment International ise 153 milyon dolar alacak.
HTC'nin bu sayede grafikle ilgili bazı patentlere ve teknolojilere sahip olacağı biliniyor. Dolayısıyla HTC, Apple karşısındaki yasal savaşta bu patentlerden yardım alacak.
1989'da Kaliforniya Bay Area'da kurulan S3 Graphics, hayatına PC'ler için 2D grafik kartları üreterek başlamıştı ve pazarın en büyük şirketlerinden bir tanesiydi. 1990'ların sonlarında 3D kartların patlama yaması ile S3, ViRGE grafik çiplerini ortaya çıkardı. Ancak bu çipler Nvidia, ATI, 3dfx gibi rakip firmaların çipleri kadar hızlıdeğildi. S3 Graphics 2001'de Via Technologies'e 323 milyon dolar karşılığında satılmıştı. Şirket "Chrome" adı altında PC grafik çipleri üretmeye devam ediyordu ancak Nvidia, AMD veya Intel gibi büyük bir pazar payı elde etmeyi başaramadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder