Günün Sözü

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Astronot uzayda nasıl ibadet etmeli


Astronot uzayda nasıl ibadet etmeli

  Malezya önümüzdeki ay ilk astronotunu uzaya gönderecek. Uzay İstasyonu, Dünya etrafında günde 16 tur attığı için, Müslüman astronotun teorik olarak 80 kez namaz kılması gerekiyor. Ancak din otoriteleri, “Dünyadaki gibi günde 5 vakit namaz kılabilir” dedi

Biri doktor, biri dişçi olan Malezyalı iki astronot adayının Rusya'daki eğitimleri sürerken, ülkede büyük heyecan yaşanıyor. İki astronottan Şeyh Muzaffer Şükür'ün uzaya gideceği belirtiliyor. Daha önce de uzaya Müslüman astronot gönderilmesine rağmen, 10 Ekim'de başlayacak bu yolculuğun Ramazan ayına denk gelmesi, Malezyalı din alimlerini sevindirdi.

KİTAPÇIK HAZIRLANDI
Astronotun uzayda oruç ve namaz gibi ibadetlerini yerine getirmesini isteyen Malezya İslami Kalkınma Departmanı (JAKIM) yetkilileri, konuyla ilgili olarak 20 sayfalık bir kitapçık hazırladı. "Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki koşullar, astronotun bir Müslüman olarak yerine getirmesi gereken sorumluluklar için bir engel teşkil etmiyor. Zor koşullarda da, İslam dini ibadetin yerine getirilebileceği rahatlığa sahiptir" ifadelerinin yer aldığı kitapçıkta, astronotun uzayda nasıl ibadet etmesi gerektiği ayrıntılı olarak açıklanıyor. Uzay istasyonunun Dünya etrafında günde 16 kez dönmesi nedeniyle, Müslüman bir astronotun teorik olarak günde 80 kez namaz kılması gerekiyor.

ÖLÜRSE NE OLACAK?
Ancak kitapçıkta, astronotun Dünya'daki gibi günde 5 vakit namaz kılabileceği belirtiliyor. Namaz vakitlerinin ise uzay mekiğinin fırlatılacağı Baykonur bölgesine göre ayarlanması gerektiği vurgulanıyor. Kitapçıkta astronotun suyu kullanamaması durumunda, toprak olmasa bile, sembolik olarak abdest alabileceği ifade ediliyor. Öte yandan kitapçıkta Müslüman astronotun uzayda ölmesi durumunda ne yapılacağına da değinilmiş. Verilen bilgiye göre, ölen kişinin cesedi Dünya'ya geri getirilmeli. Ancak bunun mümkün olmadığı bir durumda ise astronot kısa bir törenin ardından uzayda defnedilmeli. Ancak kitapçıkta bunun nasıl yapılacağına dair ayrıntılı bilgi verilmiyor.

1 yorum: