Günün Sözü

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Sigarayı bırakma ilacında kalp krizi riski!

champix,cigarette,harmful,drug,human body,biology,health,medicine,science
Sigarayı bırakmak için kullanılan ilacın, kalp krizi riskini artırdığı ortaya çıktı.

Yaşam koşullarını olumsuz bir şekilde etkileyen sigarayı bırakmak için kullanılan Champix adlı bir ilacın, kalp krizi riskini ve diğer ciddi kardiyovasküler problemleri artırdığı bildirildi.
ABD’de bulunan Wake Forest Baptist Tıp Merkezi ve Johns Hopkins Tıp Fakültesi ile İngiltere'den East Anglia Üniversitesi’nden oluşan uluslararası bir ekip, 14 araştırmayı kapsayan bir çalışma gerçekleştirdi.

Kanada Tıp Derneği Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya kalp hastalığı olan insanların dahil edilmediği belirtilerek, çoğunluğu 45 yaş altı erkeklerden oluşan 8 binden fazla sigara içen kişinin yedi hafta ve bir yıl arasında incelendiği ve sigarayı bırakmak için Champix ilacını kullanan kişilerde, kalp krizi riskinin ve diğer ciddi kardiyovasküler problemlerin arttığı ortaya çıktı.
Sigara içenlerin bırakmak için ilacı kullanmamaları tavsiye edilirken, sigarayı Champix kullanarak bırakmaya çalışan kişilerde, plasebo (gerçekte ilaç olmayan etkisiz bir madde) alanlara göre hastalanma riskinin daha yüksek olduğu vurgulanıyor.
BBC’nin yansıttığı araştırma sonuçlarında, Champix kullanan 4 bin 908 sigara içen kişinin 52'sinin kalp krizi ya da anormal kalp ritmi gibi ciddi kardiyovasküler problemler yaşadığı, plasebo kullanan 3 bin 308 kişiden ise, 27’sinin benzer problemleri olduğu belirtiliyor.
SİGARANIN KENDİSİ DE BİR RİSK
Haberde ayrıca, kalp uzmanlarının sigaranın kendisinin kalp hastalıklarında risk faktörü olduğunu söylediği vurgulanarak, söz konusu ilacın iştahı kesmede de işe yaradığı ancak daha önce depresyon ve intihar eğilimiyle de bağlantısının kurulduğuna dikkat çekiliyor.
East Anglia Üniversitesi’nde görev yapan Doktor Yoon Loke, “İnsanlara sigarayı bırakmada yardım edecek ilaç dışında birçok seçenek var” derken, İngiliz KalpKuruluşu’ndan Doireann Maddock ise, sigara içmenin kalp hastalıkları için büyük bir risk olduğunu söylüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder