Günün Sözü

8 Temmuz 2011 Cuma

Sıcak havaya dikkat

Sıcak havaya dikkat
'Bir türlü gelmiyor' denilen sıcaklar fena geldi. Uzmanlar, sıcak çarpmasına karşı uyarıyor: Bol sıvı tüketilmeli, yaşlı ve hastalar öğleyin dışarı çıkmamalı.

SICAK ÇARPMASINA DİKKAT

Sıcak çarpması, sıcak havada aşırı terleme sonucunda ya da fazla egzersiz yapıldığında aşırı miktarda su ve tuz kaybına bağlı gelişen bir durum. Uzmanlar sıcak çarpmasında 41 dereceye kadar çıkabilen ateş, ciltte kuruluk ve bilinç bulanması gibi klinik bulguların ortaya çıktığını ve bunlarla paralel baş dönmesi, mide bulantısı, iştahsızlık, kol, bacak ve karında kramplar görüldüğünü söyledi.

UZMANLAR UYARDI

Sıcak çarpmasına maruz kalındığında öncelikle kişinin serin bir yere yatırılıp ıslak bir çarşaf örtülerek vücut ısısının düşürülmesi gerektiği belirtildi. Hastanın kusması halinde yan tarafa çevrilerek sağlık yardımı istenmesinin önemi vurgulandı. Yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının, aşırı kiloluların, yaşlı ve çocukların risk grubunda olduğu hatırlatıldı. 11.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkılmaması gerektiği kaydedildi. Dışarı çıkmak zorunda kalanların ise şapka ya da şemsiye ile dolaşmaları tavsiye edildi. Sıcaklarda 2.5 litre suyun yanı sıra ayran ve limonata içilmesi önerildi.

NEM ORANI %92

Öte yandan İstanbul Meteoroloji Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre bugün İstanbul'da hava sıcaklığı en yüksek 28, en düşük 21 derece, nem oranının ise 92 olması bekleniyor. Haftasonuna kadar hava sıcaklığın birer derece artması beklenirken hava sıcaklıkları şöyle tahmin ediliyor: Cuma sıcaklık 29 derece, nem yüzde 94; cumartesi sıcaklık 30 derece, nem yüzde 88; pazar sıcaklık 31 derece, nem 90 ve pazartesi sıcaklık 30, nem oranı ise yüzde 85.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Parçalı ve az bulutlu geçecek.
EGE: Az bulutlu ve açık geçecek.
AKDENİZ: Az bulutlu açık, zamanla doğusu parçalı bulutlu geçecek.
İÇ ANADOLU: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinde Ankara'nın güney ve doğu ilçeleri (Haymana, Bala, Gölbaşı, Kalecik, Çubuk, Akyurt, Pursaklar, Elmadağ), Çankırı, Kırıkkale ve Yozgat çevreleri sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.
BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Bolu, Kastamonu ve Sinop çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.
ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinde Çorum çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.
DOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçecek.
GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder