Günün Sözü

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Satrançta 'dijital doping'

chess,game,software,technology,computer
Uluslararası Bilgisayar Oyunları Derneği, satranç şampiyonu Vasik Rajlich'in iki satranç programının kodlarını kopyalayıp "dijital doping" yaptığına karar verdi.
Bilgisayar satranç şampiyonalarında "Rybka" adlı programla yarışan ve son dört dünya şampiyonasında rakiplerini geride bırakan Vasik Rajlich'in, programını yaratırken Crafty ve Fruit adlı iki satrnç programının kodlarını kopyaladığı anlaşıldı. Uluslararası Bilgisayar Oyunları Derneği (ICGA), bilgisayar oyunlarında yarışmacının kendi programını yaratması gerektiğini ve başka programlardan kod kullanmanın bilgisayar oyunları tüzüğünün ikinci maddesinin ihlali anlamına geldiğini belirtti. Crafty'nin açıkkaynak programı olduğu, Fruit'in ise önceleri parayla satışa sunulan ancak daha sonra internet üzerinden kolaylıkla erişilebilen bir program olduğu biliniyor. ICGA'ya göre bilgisayar satranç şampiyonalarında "Rybka" ismiyle yarışan bilgisayarın sahibi olan Rajlich, program kodlarını yükleyerek rakiplerine karşı üstünlük sağladı. Skandal, Rybka'nın satranç hamlelerinin Crafty ve Fruit'inkine benzerlik gösterdiğinin fark edilmesi üzerine, ICGA yetkililerinin uyarılmasıyla ortaya çıktı.
OYUNLARDAN MEN EDİLDİ 
ICGA'nın yönetim kurulunun oybirliğiyle dijital doping yapıldığına karar vermesinin ardından, kendisi de ünlü bir oyuncu olan Polonyalı Vasik Rajlich turnuvalardan ömür boyu men edildi. ICGA, satranç kariyeri ödüllerle dolu olan Rajlich hakkında cezai bir karara varmadan önce, şampiyonalardan şimdiye kadar kazandığı tüm parayı iade etmesini istedi. Rajlich ise suçlamaları reddetti. ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) mezun olan Rajlich, "e-posta" ile yaptığı savunmada, "Rybkastandart istisnalar olarak kabul edilen bazı 'numaralar' dışında başkalarının bilgisayar kodlarını kullanmamıştır" dedi. Ancak ICGA Başkanı David Levy, soruşturma sonucundan tamamen emin olduklarını söyledi. Bilim ve teknoloji konularında uzman olan Stanford Üniversitesi hukuk profesörü Mark A. Lemley, Fruit ve Crafty'nin açık kaynak kodlu programlar olduğunu belirterek, Rajlich'in bu kodları kopyaladığı için suçlu sayılamayabileceğini, ancak ICGA'nın tutumunun da anlaşılabilir olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder