Günün Sözü

14 Temmuz 2011 Perşembe

Nasıl görünmez olunur?

görünmezlik,uzay,zaman,pelerin,fizik
Uzay-zaman pelerini mümkün, peki yok edebilir mi ?
Fizikçiler gizlenmek için materyalin ışık hızına ayarlanabileceğini söylüyorlar.
Fiber optik kablolar, yeni ''uzay zaman'' pelerini konseptinin arkasındaki teorileri kanıtlamada yardımcı olabilirler.
Uzmanlar, "Bu bir ilüzyon değil: Bilim, sadece objeleri değil bütün olayları kaybetmenin yolunu buldu" şeklinde konuşuyor.
İngiliz fizikçiler tarafından gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre, bir banka soygununda insan gözü ve güvenlik kameralarında gözükmemeyi mümkün hale getiren maddeyi yaratmak teorik olarak mümkün.
National Geographic dergisinde yayınlanan habere göre; ''Aslında konseptler özünde tamamiyle basit'' diyor bu fikrin yaratıcılarından Martin McCall ve Alberto Favaro'nun deney arkadaşı Londra Imperial Üniversitesi fizikçisi Paul Kinsler.
Görünmezlik pelerinlerine benzemeyen pelerinin olayı ışığı objenin etrafında daha fazla bükerek onu görünmez hale getirmek.
Pelerin yerine, objenin etrafı özel materyallerle doldurularak metalik dizilimde tasarlanmış bir şekilde ayarlanarak ışık hızının direkt geçmesine imkan tanıyor. Bu durumda objenin üzerine ışık gelmesi halinde bükülen ışıklarla çakışıp etrafta görünmemeyi sağlıyor.
Teoride kasa hırsızı iş üzerindeyken, hırsızlık mahalline doğru gelen ışığı yavaşlatacaktı.
Hırsızlık tamamlandığında, süreç geriye doğru işleyecek ve yavaşlamış ışık geriye doğru yarışarak ışığı yakalamaya çalışacaktı.
Eğer ''önce'' ve ''sonra'' görüntüleri beraber muntazam bir şekilde dikilirse, görünürlük açısından hiç bir ipucu ve hiç bir aksilik yaşanmayacak. Bir saniye önce burda kapalı bir kasa vardı, bir saniye sonra ise kasa boşalmıştı.
Olay pelerin ''eğlenceli'' ama tartışılır
Olay pelerinin konsepti için İngiltere'deki St. Andrews Üniversitesi fizikçisi ve görünmezlik araştırmacısı Ulf Leonhardt' 'Kesinlikle enteresan bir fikir ve büyük bir eğlence'' diyor.
Duke Üniversitesi pelerin uzmanı Steve Cummer konsepti şöyle anlatıyor ''Enteresan ve şaşırtıcı. Gerçekten ama gerçekten çok tartışmalı.Bütün materyal parametleri, çok spesifik bir yol içerisinde zamanla değişebilmeli.''
Şu anda fiber optik kablolar harici bunun nasıl yapılacağını ve sinyalin hangi hızının ve ışığın yoğunluğunun yüzde bir kaç değişmesiyle farkılaşabileceğini kimse bilmiyor.
''Sinyali düşürmek için çok şiddetli bir ışın kullanabilirsiniz'' diyor Kinsler. Bu şekilde olay, fiber optik kabloların içinde ortaya çıkar - açıktan kapalıya dönen bir elektrik sinyali gibi- ve görüntüyü gizleyebilir.
Kinsler ayrıca ''Fiberi göreceksiniz ama bazı olaylar fiberin içinde meydana gelip örtülebilir'' diye konuşuyor. Bir sürü kanıtı olan konseptin, birkaç yıl içerisinde gerçekleşme ihtimalinin olduğunu da ekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder