Günün Sözü

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Fabrikalarda akıllı verimlilik çağı

enerji,fabrika,verimlilik,teknoloji,bilim,sanayi,fuar
Enerji ve hammadde fiyatları, tasarruf ve verimlilik kavramlarının önemini artırıyor. Akıllı verimlilik, alanında dünyanın en büyüğü olarak kabul edilen Hannover Sanayi Fuarı'nın da bu yılki ana teması olarak belirlendi.

Avrupa'nın ortak para birimi euronun desteğe ihtiyacı var, mali sektör yeni bir kriz tehdidiyle karşı karşıya, ekonomi ise yeni bir resesyonun kollarına düşebilir. Bütün bu olumsuz ihtimallere karşın, şirketlerde olumlu bir hava hâkim. Konjonktürün göstergesi olarak kabul edilen bu yılki Hannover Sanayi Fuarı da bunu doğruluyor. Geçen yıl fuara katılan firmaların sayısında gerileme kaydediliği gözönüne alındığında, bu yılki yoğun katılım, Alman Fuarcılık Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Wolfram von Fritsch'i fazlasıyla memnun ediyor. Von Fritsch, "Geçen yıl katılmayan 400 firma fuara geri döndü. Bunların yarısı yurtıdışındaki firmalar. Bu da Almanya dışında da iyimserliğin hakim olduğunu gösteriyor" diyor.
Bu yıl konu verimliliğin artırılması
Hannover'in çatısı altındaki 13 ticaret fuarının da bu yıl temel konusu, sanayi üretiminde verimliliğin artırılmasıydı. Alman Fuarcılık Anonim Şirketi sözcüsü Hartwig von Saß, bunun ne anlama geldiğini şöyle açıklıyor:
"Bu yılki fuarda en temel konu, akıllı verimlilik. Ekonomik krizin ardından şirketler verimlilik konusunda kendilerine bir model arayışı içine girdiler ve verimin şirket içinde nasıl artırılacağının yollarını araştırdılar. Bu, sanayinin farklı sektörleriyle ilişkiye girilmek suretiyle başarılabilir. Bu yılki Hannover Sanayi Fuarı'nda yapılacak etkinlikler, bunun uygulamada nasıl olacağı gösterilecek."
Yenilenebilir enerjinin geleceği
Bu etkinliklere yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, iklimin korunması gibi, ekonomik kriz sırasında geri plana itilen konularda da dâhil. Japonya'daki nükleer felaket, gelecekteki enerji üretimi tartışmalarının yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Bu yılki Hannover Sanayi Fuarı'nda bu konu da önemli bir yer teşkil ediyor. Bu bağlamda nükleer enerjinin geleceği kadar, yenilenebilir enerjinin üretimi ve bunun dağıtımı da da tartışılacak. Hem nükleer santraller işleten firmalar, hem de rüzgar, güneş ve ekolojik enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalar fuarda, 'Büyükşehir Çözümleri' başlıklı, geleceğin kalabalık nüfuslu büyük kentlerinde hayatın nasıl olacağını anlatan sergi alanında ürünlerini sergileyecekler. Örneğin akıllı ağların yardımıyla büyük kentlerde gelecekte enerji nasıl temin edilecek, organizasyonu nasıl yapılacak, altyapı nasıl görünecek, binalar nasıl enerji verimliliğine hizmet edecek biçimde inşa edilecek, çöp, kanalizasyon ya da içme suyu sorunuyla nasıl başedilecek gibi sorulara yönelik çözüm önerileri sunulacak.

65 ülkeden 6500 firma katılıyor
Toplam 65 ülkeden 6500 firma fuarda ürünlerini sergileyecek. Bu rakam geçen yıldan oldukça fazla. Bu durum Alman Fuarcılık Anonim Şirketi'nin umutlarını yeşertiyor. Şirketin sözcüsü Harmut von Saß, son yıllarda fuarın bazı şubelerinin yurtdışında da açıldığını, bu nedenle Hannover Sanayi Fuarı'nın adeta bir marka haline geldiğini söylüyor ve şöyle konuşuyor:
"Asya ya da Amerika'dan, Hannover Sanayi Fuarı'nı ziyaret edenlerin, üst yönetimde görev yapan kişiler olduğunu görüyoruz. Fuarlarımızla bazı ülkelere gidip, orada fuar düzenlediğimizde ise bizi şirketlerin sadece üst düzey yöneticileri değil, alt konumdaki çalışanlarının da ziyaret ettiğini görüyoruz. Bu da fuara katılan, bizim de eşlik ettiğimiz firmalar için çok önemli. Çünkü bu buluşmalarda önemli kararlar veriliyor. Bu da çok değerli ticari ilişkilerin kurulması anlamına geliyor."
Ayrıca Hannover Fuarı'nın yurtdışındaki şubelerini ziyaret eden şirketlerin sonrasında mutlaka Almanya'ya gelip, Hannover Sanayi Fuarı'nı da ziyaret etmek istediği gözleniyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder