Besinlerden alınan demirin emilmesini pek çok faktör etkiler. İlk faktör demirin alındığı şekildir. Hayvansal gıdalardan alınan demirin vücut tarafından emilmesi daha kolaydır. Bitkilerdeki demir ise kolayca emilemez. İşte gruplara göre demir açısından zengin olan besin maddeleri:
En Zengin Besinler: Diğer Kaynaklar:
-İstiridye -Dana eti
-Karaciğer -Karides
-Tavuk ciğeri -Sardalya
-Dana ciğeri -Hindi
-Karaciğer -Karides
-Tavuk ciğeri -Sardalya
-Dana ciğeri -Hindi
En Zengin Besinler: Diğer Kaynaklar:
- Çeşitli kahvaltılık gevrekler -Konserve baklagiller
-Fasulye ve mercimekler -Kabuğuyla pişirilmiş patates
-Kabak çekirdeği -Makarna
-Konserve kuşkonmaz
-Fasulye ve mercimekler -Kabuğuyla pişirilmiş patates
-Kabak çekirdeği -Makarna
-Konserve kuşkonmaz
Not: hamile bayanların yüksek miktarda A vitamini almaması gerektiği için fazla ciğerden uzak durması önerilmektedir.
Bitkisel kaynaklardan alınan demirin emilimi hayvansal demir içeren kaynaklarla birlikte alındığında daha kolaydır. Ayrıca demirim vücut tarafından alınmasını kolaylaştıran bir dizi yiyecek de bulunur. Ancak bazı besinler de bu süreci engeller. O nedenle aynı öğünde iki zıt besini tüketmemek gereklidir.
Demir Emilimini Arttıran Besinler:
-Et/ Balık/ Süt ve Süt ürünleri
-Portakal, Çilek, Greyfurt
-Brokoli, brüksel lahanası, domates, patates, biber
-Beyaz şarap
-Portakal, Çilek, Greyfurt
-Brokoli, brüksel lahanası, domates, patates, biber
-Beyaz şarap
Demir Emilimini Engelleyen Besinler:
-Kırmızı şarap, Kahve ve çay
-Ispanak, tatlı patates
-Soya ürünleri
-Ispanak, tatlı patates
-Soya ürünleri
MİLLİYET
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder