Günün Sözü

17 Temmuz 2011 Pazar

BDP binalarına yürüyüşe polis izin vermedi


Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edilmesini protesto amacıyla yapılan gösterilerde Barış ve Demokrasi Partisi'ne yönelik tepki vardı. İstanbul, Elazığ ve Mersin'deBDP İl Teşkilatları'na yürümek isteyen ve taşkınlık çıkaran gruplara polis müdahale etti.

İstanbul

Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği üyelerinden oluşan bir grup, Tarlabaşı'da bulunan BDP İstanbul İl Başkanlığına doğru yürüşe geçti.

Binaya yaklaşan gruba, il binasındaki ve çevresindeki BDP'lilerce taş atıldı.

Protestocu gruptakiler de, karşı gruba taş ve şişelerle karşılık verdi. Önlem amacıyla bölgede bulunan polis, her iki gruba da biber gazıyla müdahale etti.

Polisin müdahalesi üzerine protestocu gruptakilerin bir kısmı ellerindeki Türk Bayrakları ile Harbiye'ye yürürken diğerleri de ara sokaklara dağıldı.

Elazığ

Elazığ'da, Diyarbakır'daki terör saldırısını protesto eden grubun,BDP İl Teşkilatı binasının bulunduğu bölgeye yürümek istemesi üzerine, iki grup arasında gerginlik yaşandı.

Diyarbakır'daki terör saldırısını protesto etmek amacıyla bir grup vatandaş, PTT Meydanı'nda toplandı. Sloganlar eşliğinde Gazi Caddesi üzerinden Öğretmenevi önündeki Atatürk Anıtı'na yürüyen grup, burada saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu.

Elazığ Ülkü Ocakları yönetimi adına açıklama yaptığını belirten Serhat Gül, Diyarbakır'daki saldırıyı kınadı.

Açıklamanın ardından tekrar PTT Meydanı'na doğru yürüyen grup arasından bazı kişiler, Hozat Garajı önündeki BDP İl Teşkilatı binasına doğru koştu. Grubun bu kişileri takip etmesiyle artan kalabalığı, polis ekipleri yolda durdurdu.

Gruptan bazı kişiler, polisten kurtularak koşmaya devam etti.

Bu sırada çevredeki dükkanlarda bulunanlara tepki gösteren gruptaki bazı kişiler, pet şişe ve taş attı. Polis ekipleri, anonsla gruptan, yaptıklarının yasadışı olduğunu belirterek, dağılmalarını istedi.

Protestosunu sürdüren gruptan ayrılan bazı kişiler ise bir başka yoldan BDP binasına yürümek istedi. Grubun, yürümek istediği güzergahta bulunan bazı kişilere ve esnafa tepki göstermesi üzerine taşlı-sopalı kavga çıktı.

Birbirlerine taş ve sopa atan iki grubu, polis ekipleri gaz bombaları ve biber gazıyla dağıttı. Olaylarda bazı dükkanlar da hasar gördü.

Polis ekiplerinin dağıttığı protestocu grup, tekrar BDP önüne yürümek istedi. Bu sırada BDPönünde ve Hozat Garajı'nda da vatandaşlar birikmeye başladı. Bir grup polis bu grubu, bir diğer grup polis de BDP önünde birikenleri gaz bombası ve biber gazlarıyla dağıttı.

Hozat Garajı'ndaki vatandaşları yatıştırmak üzere bölgeye gelen Vali Erol, aralarında BDP il Başkanı Mehmet Kılıçtepe'nin de bulunduğu gruptakilerle görüştü.

Vatandaşlar, Vali Erol'a, "İkilik yapıyorlar. Biz de vatan evladıyız. Saldırıya uğrayan biziz. Ben de askere gideceğim. Kardeşim de askere gitti. Onlara anlatın" dedi.

Vali Erol da "Anlatacağım. Biz kardeşiz burada. Öyle olduğu için ben buradayım. Ben şimdi kardeşlerimin arasındayım. Siz şimdi geçin dükkanlarınıza, akşama kadar birinizin en ufak camı kırılırsa canı yanarsa kefili benim" diye konuştu.

"Burayı Sivas, Kahramanmaraş, Çorum'a benzetmek isteyenler var. Devletin haberi olsun" diyen bir başka kişiye de Vali Erol, "Burada devlet benim. Ben izin vermem" dedi.

Vali Erol, daha sonra diğer grubun yanına gitti. Sakinleştirmek için İzzetpaşa Camisi önüne kadar gruptakilerle yürüyen Vali Erol, Elazığ Ülkü Ocağı Başkanı Murat Kalkan ve yanındakilerle görüştü.

Erol, gruptakilere Diyarbakır'daki saldırının herkesin yüreğini yaktığını söyleyerek, "Vatan evlatlarını şehit edenlerin ekmeklerine yağ sürecek, bizi birbirimize kırdıracak, düşürecek, düşman edecek bu provokasyonların aleti olunursa bu işte en ufak katkısı dahi olmayanlar bu işten mustarip olacak. Buna fırsat vermememiz lazım. Bu evlatlarımızı şehit edenlerin istedikleri de tam da bu. Ortalık karışsın, insanlar birbirine girsin, ondan sonra bu vatanın güvenliği ile ilgili problem her yerde yaşansın. Eğer bunlara fırsat vermek istemiyorsak şehitlerimiz için yapmamız gerekeni yapacağız" dedi.

Erol'un konuşmasının ardından İzzetpaşa Camisi imamı tarafından şehitler için dua okundu. Öğretmenevi önündeki Atatürk Anıtı'na tekrar yürüyen grup, daha sonra dağıldı.

Mersin

PKK saldırısı, Mersin'de düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüş sırasında bir grup, BDP Gençlik Kültür Merkezi'ni taşladı.

Merkezin camları kırılırken, binaya girmek isteyen bir kişi tartaklandı, başına taş isabet eden bir polis memuru kanlar içinde kaldı. Güvenlik güçleri, binayı taşlayan kalabalığa biber gazıyla müdahale etti, kısa süreli arbede yaşandı.

BDP'ye yönelik tepkiye Silopi'den tepki geldi
Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde, BDP'nin Ankara ve Elazığ il binalarına saldırıldığı ve Batı illerinde Kürt kökenlilerin saldırıya uğradığını iddia ederek yasa dışı gösteri yapan grup, polisle çatıştı.

İlçenin Cudi Mahallesi'nde toplanan kişiler izinsiz gösteri yapmaya başlayınca, güvenlik güçleri dağılmalarını istedi. 

Uyarılara karşın slogan atarak gösteriyi sürdüren kalabalıktan polise taş atılmaya başladı. 

Bunun üzerine grubu dağıtmak için polis önce tazyikli su, ardından da gaz bombalarıyla müdahale etti. Göstericiler de molotof kokteyli ve havai fişeklerle polise saldırdı. Cudi Mahallesi bir anda savaş alanına dönerken, birçok kişi gazdan etkilendi, işyerleri kapatıldı.

Çevik Kuvvet ekibinin uzun süren çabaları sonucunda, göstericiler dağıldı ve ilçede yaşam normale döndü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder